Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ekvádorský prezident ponúkol demonštrantom rokovania o spornom návrhu

Na archívnej snímke Lenín Moreno. Foto: TASR/AP

Moreno chce s vodcami demonštrantov rokovať o rozhodnutí vlády, ktorá chce po 40 rokoch zrušil dotácie na pohonné hmoty.

Bogota 12. októbra (TASR) - Ekvádorský prezident Lenín Moreno vyzval v piatok vodcov pôvodných obyvateľov krajiny na priame rokovania. V uliciach Quita pritom pokračujú protivládne protesty, informovala v sobotu agentúra DPA.

Moreno chce s vodcami demonštrantov rokovať o rozhodnutí vlády, ktorá chce po 40 rokoch zrušil dotácie na pohonné hmoty. Práve toto rozhodnutie pred deviatimi rokmi vyvolalo vlnu pouličných protestov.

Tieto pouličné protesty v piatok v Quite prerástli do potýčok so zasahujúcou políciou, do ktorej príslušníkov demonštranti hádzali kamene. Okrem toho demonštranti podpaľovali pneumatiky a spúšťali ich ulicami smerom ku kordónom policajtov.

Polícia použila na rozohnanie davu slzotvorný plyn. Podľa DPA policajti boli nútení zasiahnuť proti demonštrantom aj pre to, aby im zabránili preniknúť do budovy parlamentu. V starom meste Quita došlo k rabovaniu v obchodoch.

Demonštranti medzičasom prepustili na slobodu desiatich policajtov a asi 30 novinárov, ktorých zadržiavali od štvrtka. Pred tým však policajtov donútili niesť rakvu s telom jedného z lídrov pôvodných obyvateľov. Inocencio Tucumbi zomrel po tom, ako mu hlavu zasiahol granát so slzotvorným plynom.

Zrušením dotácií na pohonné hmoty po 40 rokoch sa ich ceny viac ako zdvojnásobia. Ekvádorská vláda však tvrdí, že vďaka tomu a daňovej reforme by mohla ušetriť miliardy dolárov. Zrušenie dotácií je zároveň súčasťou balíka úsporných opatrení, na ktorých implementácii sa Ekvádor dohodol s Medzinárodným menovým fondom (MMF).