Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Hollande odštartujú oslavy 50. výročia Elizejskej zmluvy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande na summite EÚ 13. decembra 2012 v Belgicku. Foto: TASR/AP

Elizejskú zmluvu, známu aj ako Zmluvu o priateľstve, podpísali 22. januára 1963 francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký kancelár Konrad Adenauer.

Berlín 21. januára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande dnes odštartujú oslavy pri príležitosti 50. výročia podpísania Elizejskej zmluvy, ktorá zabezpečila spojenectvo oboch krajín v povojnovom období. Informovala o tom agentúra DPA.


Čelní predstavitelia sa v Berlíne stretnú s 200 francúzskymi a nemeckými študentmi na diskusii, ktorá bude súčasťou série rozličných podujatí oslavujúcich podpísanie zmluvy, vďaka ktorej sa ukončila stáročia trvajúca nevraživosť medzi oboma európskymi mocnosťami.

Zmluva takisto vydláždila cestu k takzvanej francúzsko-nemeckej aliancii, z ktorej sa postupne stala hnacia sila v procese európskej integrácie.

Elizejskú zmluvu, známu aj ako Zmluvu o priateľstve, podpísali 22. januára 1963 francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký kancelár Konrad Adenauer s cieľom dosiahnuť zmierenie a vzájomnú spoluprácu Francúzska a Nemecka.