Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Elon Musk poprel, že by s Putinom hovoril o mieri na Ukrajine

Na archívnej snímke z 22. marca 2022 predseda spoločnosti Tesla Elon Musk počas otvorenia závodu Tesla v nemeckej obci Grünheidee pri Berlíne. Foto: TASR/AP

Americký politológ Ian Bremmer, ktorý zároveň pôsobí ako šéf konzultačnej spoločnosti Eurasia Group, v rozhovore pre CNN uviedol, že Musk mu v septembri osobne povedal o svojom rozhovore s Putinom.

Atlanta 12. októbra (TASR) - Podnikateľ a miliardár Elon Musk odmietol tvrdenia, že so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom hovoril o vojne na Ukrajine a Muskovom "mierovom pláne" na ukončenie tohto konfliktu, ktorý vyvolal pozitívnu odozvu Moskvy. V stredu to uviedla televízia CNN, informuje TASR.

Americký politológ Ian Bremmer, ktorý zároveň pôsobí ako šéf konzultačnej spoločnosti Eurasia Group, v rozhovore pre CNN uviedol, že Musk mu v septembri osobne povedal o svojom rozhovore s Putinom.

Musk však na Twitteri pravdivosť Bremmerových slov a uviedol, že s ruským prezidentom sa nezhováral už viac ako rok. Spresnil, že spolu naposledy hovorili "pred približne 18 mesiacmi, pričom témou rozhovoru bol vesmír".

"Elon Musk mi povedal, že o Ukrajine hovoril priamo s Putinom a Kremľom. Povedal mi tiež, ako má Moskva nastavené hranice," napísal v reakcii na Twitteri Bremmer. Musk zareagoval tvrdením, že "Bremmerovi by nemal nikto veriť".

Miliardár Elon Musk na začiatku októbra otvoril na sociálnej sieti Twitter hlasovanie o svojom návrhu "mierovej dohody" medzi Moskvou a Kyjevom, v ktorom navrhol natrvalo postúpiť polostrov Krym Rusku, usporiadanie nových referend v štyroch okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny pod záštitou OSN a neutrálny status Ukrajiny. Muskovu iniciatívu ocenil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky miliardárov návrh kritizoval. Na Twitteri v pondelok večer spustil hlasovanie s otázkou: "Ktorého Elona Muska máte radšej? – toho, ktorý podporuje Ukrajinu, alebo toho, ktorý podporuje Rusko?"