Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Elyzejský palác oznámil zmeny vo francúzskej vláde

Na snímke nádvorie Elyzejského paláca, foto z archívu. Foto: TASR - Marko Erd

V rámci zmien vládu opúšťa Damien Abad, ktorý je vyšetrovaný pre podozrenie zo znásilnenia.

Paríž 4. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok zmenil zloženie svojej vlády. Došlo k tomu po tom, ako v nedávnych parlamentných voľbách prišiel o absolútnu väčšinu v Národnom zhromaždení, informovala spravodajská televízia France24.

Na svojich postoch zostali ministri zahraničných vecí, financií, obrany i vnútra, uviedla agentúra AFP.

Podľa pozorovateľov je prekvapením vymenovanie hlavnej ekonómky Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Laurence Booneovej za ministerku pre európske záležitosti. Vo funkcii vystrieda Clémenta Beaunea, ktorý zohrával kľúčovú úlohu v rokovaniach o odchode Británie z EÚ. Beaune bude odteraz pôsobiť na poste ministra dopravy.

V rámci zmien vládu opúšťa Damien Abad, ktorý je vyšetrovaný pre podozrenie zo znásilnenia. Ministerstvo, za ktoré Abad zodpovedal doteraz a ktoré má na starosti politiku pre zdravotne postihnutých a sociálnu starostlivosť, bude viesť riaditeľ francúzskeho Červeného kríža Jean-Christophe Combe.

Okrem Abadovho odchodu Elyzejský palác oznámil mená troch ministrov, ktorí nahradia doterajších členov vlády porazených v parlamentných voľbách.

Funkciu ministra zdravotníctva Macron zveril lekárovi Françoisovi Braunovi, ktorý nahradí Brigitte Bourguignonovú a ktorý doteraz viedol záchrannú službu Samu-Urgences.

Christophe Béchu nahradí Amélie de Montchalinovú na poste ministra životného prostredia - ide o kľúčové portfólio pre Macrona, ktorý sľúbil, že prechod na ekologické hospodárstvo bude ústredným bodom jeho druhého funkčného obdobia. Béchu predtým pôsobil ako minister pre miestnu samosprávu.

Hervé Berville, bretónsky zákonodarca, je novým ministrom pre záležitosti morí, pričom bude mať na starosti aj rybolov. Vo funkcii vystrieda Justine Béninovú, ktorá prišla o poslanecký mandát za francúzsky Karibik.

Doterajší minister zdravotníctva Oliver Véran nastupuje na post hovorcu vlády.

Reorganizácia vlády bola nevyhnutná po tom, ako niektorí ministri v parlamentných voľbách prehrali vo svojich vlastných obvodoch, čo ich v súlade s politickou tradíciou prinútilo odstúpiť.

Hoci Macronova vládnuca aliancia získala v parlamentných voľbách z 19. júna najviac poslaneckých kresiel, prišla v parlamente o väčšinu a teraz bude hľadať spojencov, aby presadila v parlamente svoje zákony.

Výsledok volieb bol vnímaný ako veľký neúspech pre prezidenta, ktorý pritom v máji získal druhý prezidentský mandát, keď vo voľbách porazil krajne pravicovú líderku Marine Le Penovú.