Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EMA: Je predčasné povedať, či je nový variant odolný voči vakcínam

Žena vstupuje do budovy Európskej agentúry pre lieky (EMA) v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Nemecká firma BioNTech v piatok uviedla, že údaje o tom, ako "dobre jeho vakcína chráni" pred novým variantom, budú známe "najneskôr do dvoch týždňov".

Haag 26. novembra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok oznámila, že "pozorne sleduje" nový variant koronavírusu s označením B.1.1.529, ale v tejto chvíli je ešte "predčasné povedať", či budú na boj proti nemu potrebné nové vakcíny. Správu priniesla agentúra AFP.

"EMA v súčasnosti považuje za predčasné hovoriť o potrebe upravenej vakcíny s odlišným zložením s cieľom bojovať proti tomuto novému variantu," uviedla agentúra EÚ v stanovisku zaslanom AFP.

Európska agentúra pre lieky doteraz schválila štyri vakcíny na použitie pre dospelých v EÚ. Ide o prípravky od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré sú na báze mRNA, a AstraZeneca a Johnson & Johnson, ktoré využívajú vírusové vektory. Nemecká firma BioNTech v piatok uviedla, že údaje o tom, ako "dobre jeho vakcína chráni" pred novým variantom, budú známe "najneskôr do dvoch týždňov".