Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EMA: Medzi vakcínou Comirnaty a smrťou zaočkovaných nie je spojitosť

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Výhody vakcíny Comirnaty v prevencii proti covidu naďalej prevažujú nad akýmikoľvek rizikami, uvádza agentúra.

Brusel/Amsterdam 29. januára (TASR) - Vakcína proti COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech nemá žiadnu súvislosť s nahlásenými úmrtiami po zaočkovaní a neboli zistené ani jej ďalšie nové vedľajšie účinky. Uviedla to v piatok na svojom twitterovom účte Európska agentúra pre liečivé prípravky (EMA).

Liekový regulačný úrad EÚ spresnil, že uvedené informácie poskytuje na základe aktualizácie vedeckých údajov získaných od konca decembra, keď bola vakcína uvedená na európsky trh.



"Získané údaje sú v súlade so známym bezpečnostným profilom vakcíny, neboli zistené nijaké nové vedľajšie účinky," uvádza sa v tlačovej správe. Z jej textu vyplýva, že správy o príležitostných závažných alergických reakciách nepresahovali rámec toho, čo sa už o tomto "známom vedľajšom účinku" zistilo predtým.

EMA zároveň upozornila, že odborníci z jej bezpečnostného výboru sa zaoberali úmrtiami, ktoré boli spájané s vakcínou od Pfizeru/BioNTechu, vrátane viacerých prípadov smrti starších zaočkovaných ľudí. Agentúra dospela k záveru, že pri týchto úmrtiach nebola preukázaná súvislosť s očkovacou látkou Comirnaty a tieto ojedinelé prípady nie sú dôvodom na obavy o bezpečnosť uvedenej očkovacej látky.

Viaceré európske krajiny (Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko, Švédsko) hlásili úmrtia ľudí, ktorí predtým dostali injekciu od Pfizeru/BioNTechu, EMA však nezistila priame väzby medzi týmito úmrtiami a vakcínou.

"Výhody vakcíny Comirnaty v prevencii proti covidu naďalej prevažujú nad akýmikoľvek rizikami a neexistujú nijaké odporúčané zmeny týkajúce sa použitia tejto vakcíny," odkázala EMA.

Lieková agentúra, ktorá v decembri schválila používanie vakcín Comirnaty a Moderna, by mala v piatok oznámiť aj schválenie licencie pre vakcínu vyvinutú spoločnosťou AstraZeneca.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)