Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EMA odporučila na schválenie posilňovaciu covidovú vakcínu od Sanofi

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Štúdia, do ktorej sa zapojilo 162 dospelých osôb ukázala, že posilňovacia očkovacia látka od Sanofi-GSK spúšťa vyššiu produkciu protilátok proti subvariantu omikronu BA.1 ako vakcína od Pfizeru.

Amsterdam 10. novembra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok odporučila povoliť používanie posilňovacej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od francúzskej spoločnosti Sanofi Pasteur. Vakcína vyvinutá v spolupráci s britskou farmaceutickou spoločnosťou GSK má názov Vidprevtyn Beta. TASR správu prevzala z agentúry AFP a oficiálnej webovej stránky regulačného úradu EÚ.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) odporučil použitie posilňovacej očkovacej látky Vidprevtyn Beta pre dospelých, ktorým boli v minulosti podané mRNA vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna alebo vektorové vakcíny vyvinuté firmami AstraZeneca a Johnson & Johnson.

"Očakáva sa, že posilňovacia vakcína VidPrevtyn Beta bude pri obnove ochrany pred COVID-19 prinajmenšom taká účinná ako vakcína Comirnaty (od Pfizeru)," uviedla vo vyhlásení EMA so sídlom v Amsterdame.

Štúdia, do ktorej sa zapojilo 162 dospelých osôb, podľa EMA ukázala, že posilňovacia očkovacia látka od Sanofi-GSK spúšťa vyššiu produkciu protilátok proti subvariantu omikronu BA.1 ako vakcína od Pfizeru. V rámci druhej štúdie vakcína poskytla ochranu pred rôznymi variantmi vírusu SARS-CoV-2 u 627 dospelých, ktorí počas prvého cyklu očkovania dostali iné dávky vakcíny.

Na základe dostupných dôkazov CHMP dospel k záveru, že prínos vakcíny VidPrevtyn Beta prevyšuje jej riziká, a odporučil povoliť uvedenie očkovacej látky na trh 27 členských krajín EÚ