Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EMA odporučila podmienečnú registráciu proticovidového lieku Paxlovid

Na nedatovanej snímke lieky proti COVID-19 od spoločnosti Pfizer. Foto: TASR/AP

Podľa výsledkov klinických testov liek výrazne znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u pacientov s rizikovými faktormi.

Amsterdam 27. januára (TASR) - Výbor Európskej liekovej agentúry (EMA) pre lieky na humánne použitie vo štvrtok odporučil podmienečnú registráciu lieku Paxlovid (PF 07321332/ritonavir) na liečbu ochorenia COVID-19. Liek vyrába spoločnosť Pfizer, uvádza EMA na svojej webovej stránke.

Výbor doplnil, že liek je určený pre dospelých, ktorých stav si nevyžaduje liečbu doplnkovým kyslíkom a u ktorých existuje riziko závažného priebehu ochorenia.

Paxlovid je prvé antivirotikum podávané perorálne, ktoré dostalo odporúčanie od EMA. Jeho používanie v EÚ musí ešte schváliť Európska komisia.

Paxlovid obsahuje dve liečivá, a to PF-07321332 a ritonavir v dvoch odlišných tabletách. PF-07321332 znižuje schopnosť vírusu SARS-CoV-2 rozmnožovať sa a ritonavir predlžuje pôsobenie tejto látky.

Podľa výsledkov klinických testov liek výrazne znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u pacientov s rizikovými faktormi. Paxlovid mal počas testov zväčša mierne nežiaduce účinky.

EMA odporučila podmienečnú registráciu lieku, keďže žiadateľ zatiaľ nedodal údaje o účinnosti a bezpečnosti lieku v štandardnom rozsahu. V takomto prípade musia prínosy lieku prevažovať nad možnými rizikami. Výrobca musí v príslušných lehotách dodať doplňujúce údaje, pričom musí byť dostatočne preukázaná bezpečnosť, kvalita a účinnosť lieku.