Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EMA oznámila, že o vakcíne J&J by mala rozhodnúť v utorok 20. apríla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

EMA vo vyhlásení uviedla, že usporiada virtuálny tlačový brífing o záveroch posudzovania bezpečnosti vakcíny J&J v spojitosti s viacerými prípadmi výskytu krvných zrazenín.

Haag 16. apríla (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok oznámila, že rozhodnutie o bezpečnosti vakcíny proti covidu americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) by mohla zverejniť na budúci utorok (20. apríla). Informovala o tom agentúra AFP.

EMA vo vyhlásení uviedla, že usporiada virtuálny tlačový brífing o záveroch posudzovania bezpečnosti vakcíny J&J v spojitosti s viacerými prípadmi výskytu krvných zrazenín. Brífing je naplánovaný na utorok 15.00 h (17.00 h SELČ). EMA dodala, že tento čas je predbežný.

Americká spoločnosť Johnson & Johnson v utorok oznámila, že sa rozhodla pozastaviť používanie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Európe.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) predtým v utorok odporučili pozastavenie používania tejto vakcíny. Dôvodom bola predbežná opatrnosť úradov po výskyte šiestich prípadov krvných zrazenín po očkovaní, ktoré teraz FDA a CDC vyšetrujú.

Expert z FDA Peter Marks neskôr povedal, že jedna z týchto šiestich osôb zomrela a ďalšia je vo vážnom stave.

Experti z CDC v stredu oznámili, že bez ďalších údajov ešte nemôžu rozhodnúť, či používanie vakcíny J&J obmedzia len na niektoré skupiny obyvateľstva USA, píše AFP.