Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EMA posudzuje nový liek proti covidu - sotrovimab

Žena vstupuje do budovy Európskej agentúry pre lieky (EMA) v Amsterdame, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Žiadosť o schválenie sotrovimabu na núdzové použitie bola už podaná aj regulačným úradom v USA a Kanade.

Amsterdam 7. mája (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok oznámila, že začala v zrýchlenom konaní posudzovať experimentálny liek proti koronavírusu sotrovimab, vyvinutý spoločnosťami GlaxoSmithKlineA a Vir BioTechnology. Píše o tom tlačová agentúra AP.

Regulačný úrad Európskej únie EMA vo vyhlásení napísal, že začal priebežné hodnotenie (takzvané rolling review) lieku sotrovimab na základe prvých výsledkov stále prebiehajúceho výskumu - úrad preveruje, či tento liek zabraňuje hospitalizácii alebo smrti ľudí, ktorí ešte nemajú vážny priebeh ochorenia COVID-19. EMA však dodala, že zatiaľ nedostala úplné údaje, a upozornila, že je "príliš skoro na vyvodenie záverov o pomere výhod a rizík tohto lieku".

Aj keď EMA schválila štyri očkovacie látky proti covidu, povolených liekov proti koronavírusu je málo - predovšetkým takých, ktoré zabraňujú, aby sa u ľudí s miernym priebehom covidu rozvinula choroba do vážneho stavu.

Sotrovimab je monoklonálna protilátka, vyrobená v laboratóriu, ktorá má povzbudiť imunitný systém, aby oslabil schopnosť hrotovej bielkoviny koronavírusu vojsť do buniek tela.

Žiadosť o schválenie sotrovimabu na núdzové použitie bola už podaná aj regulačným úradom v USA a Kanade.