Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EMA preveruje súvislosť medzi AstraZenecou a poruchami krvných ciest

Farmaceutka pripravuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

EMA spresnila, že preveruje päť prípadov syndrómu kapilárneho úniku, ktorý sa prejavuje únikom tekutiny z ciev, čo spôsobuje opuch tkanív a pokles krvného tlaku.

Amsterdam 9. apríla (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok oznámila, že preveruje možnú spojitosť medzi vakcínou proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a prípadmi zriedkavej poruchy krvných ciev.

Podľa agentúry AFP agentúra EMA spresnila, že preveruje päť prípadov syndrómu kapilárneho úniku, ktorý sa prejavuje únikom tekutiny z ciev, čo spôsobuje opuch tkanív a pokles krvného tlaku.

Bezpečnostný výbor EMA v stredu zverejnil dlho očakávané stanovisko, v ktorom uviedol, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako "veľmi zriedkavý vedľajší účinok" vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca.

Odborníkom EMA sa nateraz nepodarilo identifikovať rizikové faktory, ktoré by mohli podmieniť tvorbu krvných zrazením. Pravdepodobným vysvetlením však môže byť "imunitná odpoveď" jednotlivcov na zaočkovanie touto vakcínou, informovala v stredu na brífingu v Amsterdame výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová.

"Konkrétne rizikové faktory ako vek, pohlavie alebo predchádzajúce zdravotné komplikácie sa nedali potvrdiť, keďže tieto zriedkavé javy sa vyskytli u všetkých vekových kategórií," uviedla Cookeová.

Zároveň však zdôraznila, že výhody vakcíny od AstraZenecy naďalej prevažujú nad možnými vedľajšími účinkami.

Ďalej konštatovala, že pri vakcínach sa môžu vyskytnúť takého veľmi zriedkavé prípady, ktoré neodhalia klinické štúdie. EMA bude preto podľa Cookeovej naďalej monitorovať nové zistenia a keď bude mať viac informácií, vydá ďalšie usmernenie.

Viaceré krajiny medzičasom pozastavili očkovanie touto vakcínou. Slovensko tak zatiaľ neurobilo.