Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EMA priebežne vyhodnocuje syntetické protilátky na liečbu covidu

Na snímke sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA), foto z archívu. Foto: TASR/AP

Začiatok priebežného vyhodnocovania je prvým krokom, ktorý môže viesť k zrýchlenému schváleniu uvedených látok na použitie v krajinách EÚ.

Haag 11. marca (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) začala vyhodnocovať zmes dvoch syntetických protilátok na liečbu vysokorizikových pacientov s ochorením COVID-19, ktoré vyrába americká spoločnosť Eli Lilly. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa výrobcu klinické testy ukázali, že protilátky bamlanivimab a etesemivab veľmi výrazne znižujú počet hospitalizácií a úmrtí u pacientov nakazených koronavírusom.

EMA vo štvrtok oznámila, že začala "priebežné vyhodnocovanie" týchto dvoch protilátok používaných v kombinácii, ako aj samostatne indikovaného bamlanivimabu.

Začiatok priebežného vyhodnocovania je prvým krokom, ktorý môže viesť k zrýchlenému schváleniu uvedených látok na použitie v krajinách EÚ. "Rozhodnutie o začatí priebežného vyhodnocovania je založené na predbežných výsledkoch dvoch štúdií," uviedla EMA.

Jej experti začali už vyhodnocovať prvú časť údajov, ktoré pochádzajú z výskumov vykonávaných na zvieratách.

Bamlanivimab a etesemivab sú monoklonálne protilátky, teda v laboratóriách vyrobené verzie látok, ktoré produkuje ľudský imunitný systém. Boli vyvinuté tak, aby sa pripojili k tzv. spike proteínu koronavírusu na dvoch rôznych miestach a zabránili mu tak v prenikaní do buniek.

Poskytovanie hotových protilátok môže pomôcť najmä tým pacientom, u ktorých existuje vysoké riziko ťažkého priebehu covidu kvôli slabej imunite alebo iným zdravotným ťažkostiam.

Mnoho vedcov preto oceňuje liečebný potenciál uvedených protilátok a úrady v USA už povolili ich núdzové používanie.

Spoločnosť Eli Lilly v stredu uviedla, že kombinácia bamlanivimabu a etesemivabu, indikovaná počas klinických testov, znížila počet hospitalizácií a úmrtí u vysoko rizikových pacientov s ochorením COVID-19 až o 87 percent.