Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

EMA: Riziko vzniku krvných zrazenín u zaočkovaných osôb nie je vyššie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Doteraz dostupné informácie naznačujú, že miera výskytu tromboembolických príhod u očkovaných osôb nie je vyššia ako v bežnej populácii, tvrdí EMA.

Amsterdam 11. marca (TASR) - Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. Uviedla to vo štvrtok Európska agentúra pre lieky (EMA).

"Doteraz dostupné informácie naznačujú, že miera výskytu tromboembolických príhod u očkovaných osôb nie je vyššia ako v bežnej populácii," napísala EMA v reakcii na otázku agentúry AFP.

Päť krajín vrátane Dánska, Nórska a Islandu pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca podľa EMA. Dôvodom sú správy o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov.

"Ku dňu 10. marca 2021 bolo zaznamenaných 30 prípadov trombembolických komplikácií u takmer piatich miliónov ľudí zaočkovaných vakcínou COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v Európskom hospodárskom priestore," ktorý zahŕňa aj Nórsko a Island, uviedla EMA.

Vakcína švédsko-britského výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.