Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EMA schválila 2. posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny pre seniorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ochorenie COVID-19 si za dva roky vyžiadalo na celom svete podľa oficiálnych údajov už viac ako šesť miliónov úmrtí, pričom skutočný počet obetí je zrejme niekoľkonásobne vyšší, uvádza AFP.

Haag 6. apríla (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila v stredu druhú posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny pre ľudí vo veku 80 a viac rokov. Stalo sa tak v čase, keď mnohé krajiny napriek narastajúcemu počtu prípadov infekcie uvoľňujú protipandemické opatrenia, uvádza agentúra AFP.

"Štvrtú dávku vakcíny (alebo druhú posilňujúcu) možno podať dospelým osobám vo veku 80 a viac rokov," uviedli v spoločnom vyhlásení EMA a Európske centrum pre kontrolu chorôb (ECDC). Dodali, že k takémuto záveru dospeli po preskúmaní údajov týkajúcich sa zvýšeného rizika závažného priebehu ochorenia COVID-19 hroziaceho tejto vekovej skupine.

Pracovná skupina zložená z odborníkov EMA i ECDC sa zároveň zhodla na tom, že je ešte príliš skoro na úvahy o tom, či štvrtú dávku vakcíny nepodávať aj ďalším vekovým skupinám. Momentálne totiž nič nenasvedčuje tomu, že by ľudom vo veku 60 - 79 rokov s normálnym imunitným systémom, ani mladším, už slabla ochrana, ktorú im poskytli doterajšie dávky vakcíny.

"Ak sa zmení súčasná epidemiologická situácia a objavia sa nové signály, možno bude potrebné zvážiť podávanie štvrtej dávky aj tejto vekovej kategórii (60 - 79 rokov)," dodali.

Ochorenie COVID-19 si za dva roky vyžiadalo na celom svete podľa oficiálnych údajov už viac ako šesť miliónov úmrtí, pričom skutočný počet obetí je zrejme niekoľkonásobne vyšší, uvádza AFP. Za opätovný nárast prípadov infekcie vo svete môžu aktuálne subvarianty omikronu, obzvlášť BA.2, uviedla ešte v marci EMA.

AFP pripomína, že EMA dosiaľ na používanie v krajinách EÚ schválila proticovidové vakcíny od spoločností Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Novavax.