Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EMA schválila novú továreň na výrobu vakcíny od Moderny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento krok zásadne zvýši výrobu očkovacích látok pre Európsku úniu.

Amsterdam 11. júna (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila novú továreň na výrobu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Moderna, ktorá sa bude nachádzať vo Francúzsku. Tento krok zásadne zvýši výrobu očkovacích látok pre Európsku úniu. V piatok o tom informovala EMA na svojej webovej stránke.

Regulačný úrad EÚ v oznámení napísal, že schválil výrobný podnik v obci Monts vo Francúzsku, ktorý prevádzkuje farmaceutická spoločnosť Recipharm so sídlom vo Švédsku. Okrem tejto novej továrne schválila EMA aj viacero ďalších prevádzok, kde sa budú vykonávať kontroly šarží a testovanie.

Tento mesiac boli v USA schválené dve nové lokality na výrobu vakcín od Moderny určených pre 27-člennú EÚ. Akékoľvek lieky či očkovacie látky schválené pre trh EÚ musia mať najprv regulačným úradom EMA schválené výrobné podniky.

EMA uvádza, že tieto nové schválené výrobné podniky budú podľa očakávania prinášať ďalší jeden až dva milióny ampuliek s vakcínou proti covidu od Moderny každý mesiac.