Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EMA: Vakcína od Pfizeru môže byť skladovaná v chladničkách až mesiac

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Neotvorené injekčné liekovky môžu byť po rozmrazení skladované pri dvoch až ôsmich stupňoch Celzia, čo je teplota v bežnej chladničke.

Haag 17. mája (TASR) - Protikoronavírusová vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech bude môcť byť po rozmrazení skladovaná v chladničkách až 31 dní. Rozhodla o tom v pondelok Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá tak dobu uskladnenia tejto očkovacej látky v chladničkách predĺžila z doterajších piatich dní, píše agentúra AFP.

Neotvorené injekčné liekovky môžu byť po rozmrazení skladované pri dvoch až ôsmich stupňoch Celzia, čo je teplota v bežnej chladničke. EMA dodala, že táto zvýšená flexibilita pri skladovaní a manipulácii s vakcínami bude mať významný vplyv na plánovanie a logistiku očkovania v členských štátoch EÚ.

Ako uvádza AFP, vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech, u ktorej sa preukázala vysoká účinnosť proti koronavírusu, bolo pôvodne potrebné skladovať vo veľmi chladných podmienkach, čo sťažovalo jej prepravu. V marci však EMA oznámila, že túto očkovaciu látku je možné skladovať v bežných mrazničkách a následne ju nakrátko umiestniť do chladničky.