Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EMA začala posudzovať antivirotikum proti covidu od firmy Merck

Na archívnej snímke z 1. mája 2018 sídlo spoločnosti Merck v americkom Kenilworthe. Foto: TASR/AP

Ak európska agentúra tento liek schváli, pôjde o prvý spôsob liečby ochorenia COVID-19, ktorý si nevyžaduje vpichnutie či intravenózne infúzie.

Amsterdam 25. októbra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok oznámila, že začala posudzovať perorálne antivirotikum molnupiravir, určené na liečbu nového typu koronavírusu, ktoré vyvinula americká farmaceutická firma Merck. Informovala o tom agentúra AFP.

"Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) začal posudzovať perorálne antivirotikum molnupiravir... vyvinuté (spoločnosťou) Merck Sharp & Dohme v spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics na liečbu covidu u dospelých," uviedla EMA vo vyhlásení.

Predbežné výsledky "naznačujú, že tento liek dokáže znížiť schopnosť (koronavírusu) SARS-CoV-2 množiť sa v tele, čím zamedzuje hospitalizáciám a úmrtiam pacientov s covidom", vyhlásila EMA.

Ak európska agentúra tento liek schváli, pôjde o prvý spôsob liečby ochorenia COVID-19, ktorý si nevyžaduje vpichnutie či intravenózne infúzie. Proces schvaľovania môže trvať aj niekoľko mesiacov, poznamenala AFP.

Firma Merck tento mesiac zverejnila výsledky klinických štúdií, podľa ktorých jej liek proti covidu v počiatočnom štádiu nákazy znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu. Do konca roku chce Merck vyrobiť desať miliónov dávok tohto lieku.

O schválenie svojho lieku proti covidu na núdzové použitie firma požiadala pred dvoma týždňami i americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).