Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

EMA začala priebežné posudzovanie vakcíny spoločnosti Sinovac

Zdravotníčka ukazuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Sinovac, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Posudzovanie bude pokračovať, až kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov na oficiálne schválenie vakcíny na použitie v EÚ.

Haag 4. mája (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok oznámila, že začala priebežné posudzovanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinovac.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) sa rozhodol začať s posudzovaním na základe výsledkov priebežných laboratórnych a klinických štúdií. Tie potvrdzujú, že vakcína Vero Cell spúšťa tvorbu protilátok, ktoré sa zameriavajú na koronavírus SARS-CoV-2 a môžu pomôcť v ochrane pred ochorením COVID-19.

EMA podľa svojich vyjadrení bude údaje priebežne vyhodnocovať s cieľom zistiť, či prínosy vakcíny prevážia nad rizikami. Posudzovanie bude pokračovať, až kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov na oficiálne schválenie vakcíny na použitie v EÚ.

Vakcína Vero Cell obsahuje inaktivovaný koronavírus SARS-CoV-2 a nemôže vyvolať ochorenie COVID-19. Takisto obsahuje pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede organizmu na vakcínu.

"Nateraz nie je známe, kedy bude táto vakcína registrovaná," uviedol v utorok Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Priebežné hodnotenie však umožňuje proces urýchliť.

EMA v súčasnosti priebežne posudzuje aj ruskú vakcínu Sputnik V a očkovacie látky od americkej spoločnosti Novavax a nemeckej firmy CureVac.

Na použitie v EÚ agentúra dosiaľ schválila štyri vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech, americkej firmy Moderna, britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a amerického výrobcu Johnson & Johnson.