Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Emmanuel Macron budúci týždeň navštívi Alžírsko

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Francúzskom a jeho bývalou kolóniou Alžírskom sú napäté od roku 1962, keď Alžírsko získalo nezávislosť po osemročnom boji, pripomína AFP.

Paríž 20. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron budúci týždeň navštívi Alžírsko s cieľom zlepšiť napäté vzťahy medzi Parížom a Alžírom. V sobotu o tom informoval Elyzejský palác. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Táto návšteva prispeje k prehĺbeniu budúcich vzťahov medzi oboma krajinami... Posilní tiež francúzsko-alžírsku spoluprácu v súvislosti s regionálnymi výzvami a pokračovanie snahy riešiť otázky minulosti," uviedla francúzska prezidentská kancelária.

Macron bude na návšteve Alžírska od budúceho štvrtka do soboty.

Vzťahy medzi Francúzskom a jeho bývalou kolóniou Alžírskom sú napäté od roku 1962, keď Alžírsko získalo nezávislosť po osemročnom boji, pripomína AFP. Macron sa od svojho zvolenia za prezidenta v roku 2017 usiloval dosiahnuť zmenu v týchto vzťahoch a priznával zodpovednosť Francúzska za priestupky spáchané v Alžírsku.

Vzťahy sa však opätovne zhoršili v októbri, keď Macron pre denník Le Monde uviedol, že v Alžírsku vládne "politicko-vojenský systém". Táto krajina má podľa Macrona tiež "oficiálnu históriu", ktorá bola "úplne prepísaná" a nezakladá sa na pravde.

Alžírsko v reakcii na to odvolalo svojho veľvyslanca z Paríža a zakázalo francúzskym vojenským lietadlám vstup do svojho vzdušného priestoru.