Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Enerhoatom odmieta ruské tvrdenia o palive pre záporožskú elektráreň

Na archívnej snímke ruský vojak hliadkuje v priestoroch Záporožskej atómovej elektrárne pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Existuje veľa fám a falošných vyhlásení zo strany Rusov, upozornil Kotin v reakcii na vyhlásenie z Moskvy a vysvetlil, že prechod k inému dodávateľovi paliva nie je taký jednoduchý.

Kyjev 13. októbra (TASR) - Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energiu Enerhoatom Petro Kotin vo štvrtok odmietol tvrdenia z Moskvy, že Ruskom ovládaná Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny bude potrebovať a používať ruské jadrové palivo.

Kotin v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že v areáli šesťreaktorovej ZAES, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, sú uskladnené nedávno dopravené zásoby paliva, informuje TASR.

Kotinovo vyjadrenie je reakciou na správu ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS citujúcu predstaviteľa ruskej spoločnosti Rosenergoatom, ktorý uviedol, že po vyčerpaní súčasných zásob jadrového paliva prejde ZAES na "ruské".

"Palivo, ktoré je v prevádzke, sa spotrebuje... naše sa využije v budúcnosti,“ povedal podľa agentúry TASS Renat Karčaa, poradca generálneho riaditeľa Rosenergoatomu.

"Existuje veľa fám a falošných vyhlásení zo strany Rusov," upozornil Kotin v reakcii na vyhlásenie z Moskvy a vysvetlil, že prechod k inému dodávateľovi paliva nie je taký jednoduchý.

"Len na prípravu takéhoto prechodu od jedného dodávateľa k druhému potrebujete asi tri roky," objasnil Kotin.

Kotin dodal, že najväčšie obavy má z odpojenia od externého napájania elektrinou potrebného na chladenie reaktorov, ktoré sú všetky v studenej odstávke, a o prevádzku záložných dieselových generátorov, ktoré majú zásoby paliva len na desať dní.

Situáciu, v ktorej sa ZAES ocitla, označil Kotin za "jednoducho bezprecedentnú pre... najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe."

Elektráreň sa nachádza v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorej veľkú časť momentálne ovláda ruská armáda a ktorú ruský prezident Vladimir Putin nedávno spolu s ďalšími tromi čiastočne okupovanými ukrajinskými oblasťami v rozpore s medzinárodným právom vyhlásil za súčasť Ruska.

Ruské jednotky sa zmocnili ZAES v marci - mesiac po tom, ako začali svoju inváziu na Ukrajinu.