Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Enerhoatom: Posledný reaktor záporožskej elektrárne je odstavený

Na satelitnej snímke spoločnosti Planet Labs PBC sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Enerhoatom uviedla, že jedno z elektrických vedení bolo v sobotu neskoro večer obnovené, čo prevádzkovateľom elektrárne umožnilo odstaviť aj posledný reaktor.

Kyjev 11. septembra (TASR) - Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) oznámila, že po opätovnom pripojení elektrárne k elektrickej sieti bol odstavený posledný, šiesty reaktor tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. TASR informuje na základe nedeľnej správy agentúry AP.

Posledný fungujúci šiesty reaktor bol odpojený od siete minulý týždeň po tom, čo boli v dôsledku bojov v oblasti odpojené všetky elektrické vedenia. Spoločnosť Enerhoatom uviedla, že jedno z elektrických vedení bolo v sobotu neskoro večer obnovené, čo prevádzkovateľom elektrárne umožnilo odstaviť aj posledný reaktor.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili ruské ozbrojené sily v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára).

Frontová línia sa nachádza v blízkosti elektrárne a v poslednom čase sa preto opakovane stala terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Ostreľovanie objektu vyvoláva u medzinárodného spoločenstva obavy z možnej jadrovej katastrofy.