Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Enerhoatom: Rusko plánuje napojiť záporožskú elektráreň na Krym

Na videosnímke zo 7. augusta 2022 pohľad na Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Nedávne boje v okolí elektrárne podnietili Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby varovala pred "veľmi reálnou hrozbou jadrovej katastrofy".

Kyjev 10. augusta (TASR) - Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila v utorok ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. Informovala o tom agentúra AFP.

Záporožská elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a Ruskom je okupovaná už od počiatočnej fázy jeho vojenskej ofenzívy na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Za uplynulých niekoľko týždňov sa stala terčom ostreľovania, za čo sa Rusko i Ukrajina navzájom obviňujú.

"Ruská armáda prítomná v jadrovej elektrárni v Záporoží realizuje program (ruského prevádzkovateľa) Rosatomu zameraný na pripojenie elektrárne na krymskú elektrickú sieť," povedal pre ukrajinskú televíziu prezident Enerhoatomu Petro Kotin.

"Aby ste to urobili, musíte najskôr poškodiť elektrické vedenie závodu napojeného na ukrajinskú energetickú sústavu. Od 7. do 9. augusta už Rusi poškodili tri elektrické vedenia. V súčasnosti elektráreň funguje len s jednou výrobnou linkou, čo je mimoriadne nebezpečný spôsob práce," dodal.

"Pri odpojení poslednej výrobnej linky budú zariadenie poháňať generátory na naftu. Všetko potom bude závisieť od ich spoľahlivosti a zásob paliva," upozornil ďalej Kotin.

Elektráreň, ktorá sa nachádza neďaleko Krymského polostrova, má šesť z 15 ukrajinských reaktorov, ktoré sú schopné zásobovať energiou štyri milióny domácností, píše AFP.

Nedávne boje v okolí elektrárne podnietili Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby varovala pred "veľmi reálnou hrozbou jadrovej katastrofy".