Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Enerhoatom: Rusko umiestnilo v areáli ZAES niekoľko raketometov Grad

Na archívnej snímke Záporožská atómová elektráreň (ZAES), ktorá sa nachádza v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom uviedla, že Rusko umiestnilo v ZAES v blízkosti jedného z tamojších šiestich reaktorov niekoľko raketometov typu Grad.

Kyjev/Moskva 9. decembra (TASR) - Rusko umiestnilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny niekoľko salvových raketometov. V noci na piatok o tom informovali ukrajinskí predstavitelia. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom uviedla, že Rusko umiestnilo v ZAES v blízkosti jedného z tamojších šiestich reaktorov niekoľko raketometov typu Grad. Dodala, že tieto systémy sa nachádzajú v blízkosti nových "obranných štruktúr", ktoré tam tajne vybudovali ruské jednotky, čo "porušuje všetky zásady jadrovej a radiačnej bezpečnosti".

Táto informácia podľa Guardianu vyvoláva obavy, že ZAES sa ako najväčšia atómová elektráreň v Európe môže zmeniť na vojenskú základňu, z ktorej budú Rusi útočiť na ukrajinské ciele, čo zvyšuje i riziko úniku radiácie. Denník však upozorňuje, že vyhlásenie Enerhoatomu sa mu nepodarilo nezávisle overiť.

Hoci riziko jadrovej katastrofy je po odstavení všetkých šiestich reaktorov v ZAES značne znížené, odborníci upozorňujú, že do ovzdušia môže v prípade ich poškodenia stále uniknúť nebezpečné žiarenie, uviedla agentúra AP.