Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Enerhoatom: Rusko zajalo ďalších vysokopostavených zamestnancov ZAES

Na archívnej snímke Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Ide už minimálne o tretí únos vysokopostavených zamestnancov tejto elektrárne.

Kyjev 18. októbra (TASR) - Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom v utorok obvinil Rusko z únosu dvoch vysokopostavených zamestnancov Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Enerhoatom v príspevku na sociálnej sieti uviedol, že ruské invázne jednotky v pondelok "odviedli na neznáme miesto" vedúceho informačných technológií ZAES Oleha Kosťukova a Oleha Ošeku.

Ide už minimálne o tretí únos vysokopostavených zamestnancov tejto elektrárne. Začiatkom októbra ruská armáda zajala generálneho riaditeľa ZAES Ihora Murašova a následne aj námestníka generálneho riaditeľa pre personalistiku Valerija Martyňuka.

Záporožská atómová elektráreň pri meste Enerhodar na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská, no stále ju prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) preto presadzuje vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo ZAES.