Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Enerhoatom: Výbuch v areáli ZAES poškodil elektrické vedenie

Záporožská jadrová elektráreň, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Miestni predstavitelia viackrát vyhlásili, že situácia v najväčšej jadrovej elektrárni v Európe je pod kontrolou a do životného prostredia neunikla žiadna radiácia.

Kyjev 29. septembra (TASR) - Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok oznámila, že výbuch na obvodovom plote Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) poškodil elektrické vedenie. Explóziu pravdepodobne spôsobila nášľapná mína. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Enerhoatom uviedol, že v komplexe ZAES bolo zaznamenaných už šesť prípadov, keď nášľapné míny odpálili voľne sa pohybujúce zvieratá. Míny okolo ZAES rozmiestnili ruské invázne sily.

ZAES okupuje ruská armáda od začiatku marca, napriek tomu ju stále prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. Elektráreň sa nachádza na okraji mesta Enerhodar a jej najbližšie okolie bolo cieľom opakovaného ostreľovania. Zo zodpovednosti sa navzájom obviňujú obe strany, ukrajinská ruskú a ruská ukrajinskú. Incidenty vyvolávajú obavy zo vzniku jadrovej katastrofy podobnej Černobyľu.

Miestni predstavitelia viackrát vyhlásili, že situácia v najväčšej jadrovej elektrárni v Európe je pod kontrolou a do životného prostredia neunikla žiadna radiácia. Posledný šiesty reaktor tejto atómovej elektrárne bol odstavený na začiatku septembra, oznámil Enerhoatom.