Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Environmentálni aktivisti zablokovali mosty a tunel v Hamburgu

Aktivisti hnutia „Posledná generácia“ kráčajú po hlavnej ceste s transparentmi počas pokojného protestného pochodu v nemeckom Gottingene v piatok 24. marca 2023. Foto: TASR/AP

Jedna z blokád sa začala krátko pred deviatou hodinou v diaľničnom tuneli pod riekou Labe, polícia však neposkytla bližšie informácie.

Hamburg 6. apríla (TASR) — Environmentálni aktivisti z organizácie Last Generation (Posledná generácia) zablokovali vo štvrtok tri hlavné dopravné ťahy v severonemeckom meste Hamburg. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu.

Jedna z blokád sa začala krátko pred deviatou hodinou v diaľničnom tuneli pod riekou Labe, polícia však neposkytla bližšie informácie.

Podľa fotografa agentúry DPA vozovku smerom do Flensburgu a Kielu blokovalo nákladné auto. Polícia ju musela uzavrieť, aby ho odtiahla. Jeden z aktivistov sa pokúsil prilepiť k asfaltu, no policajti ho odviedli. Doprava smerom na Hannover nebola obmedzená.

Ďalší piati členovia Last Generation sa prilepili k ceste pred mostom cez Labe. Polícia aktivistom zabránila urobiť to isté pred ďalším mostom cez túto rieku, no bolo nutné dočasne uzavrieť jeden jazdný pruh.

"Odkaz je jasný: Musíme zatiahnuť za záchrannú brzdu, pretože ak budeme takto pokračovať, zabije nás to... Bez radikálnej zmeny nebudeme len oplakávať zopár dovolenkových destinácií, ale budeme čeliť kolapsu našej ekonomiky, zásobovania potravinami a v konečnom dôsledku aj našej demokracie," uviedli aktivisti.