Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Bilčík hovoril s Vučičom o možnostiach integrácie Srbska do EÚ

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a srbský prezident Aleksander Vučič pózujú pred stretnutím v Bruseli 26. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Slovenský europoslanec uviedol, že hovorili o jeho nedávnej správe o Srbsku, ktorú europarlament schválil. Vučičovi takisto opísal nálady a postoje členov EP ohľadom situácie v Srbsku a na Balkáne.

Brusel 26. apríla (TASR) - Rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu stagnuje a Únia musí krajinám ako Srbsko ponúknuť jasnú integračnú perspektívu. Uviedol v pondelok slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu-OD) po stretnutí so srbským prezidentom Alexandrom Vučičom na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli.

Vučič pre TASR pripomenul, že sa v rámci oficiálnej návštevy stretol so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom a s osobitným predstaviteľom EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslavom Lajčákom. S Bilčíkom, ktorý je stálym spravodajcom EP pre Srbsko rokoval "medzi štyrmi očami".



Slovenský europoslanec uviedol, že hovorili o jeho nedávnej správe o Srbsku, ktorú europarlament schválil. Vučičovi takisto opísal nálady a postoje členov EP ohľadom situácie v Srbsku a na Balkáne.

"Povedzme si otvorene, rozšírenie stagnuje. Srbsko a Čierna Hora sa nehýbu. A je dôležité, aby sme sa začali hýbať aj v Únii, lebo rozšírenie vnímam aj ako zásadnú geopolitickú odpoveď EÚ na snahy Ruska alebo Číny zasahovať do priestoru v našom susedstve. Jediná budúcnosť Srbska aj celého regiónu západného Balkánu je v EÚ," vysvetlil Bilčík.

Podľa jeho slov tento aspekt musia zdôrazňovať všetky inštitúcie EÚ ako aj všetky členské krajiny. Vyjadril nádej, že Únia už v najbližších mesiacoch prijme pozíciu, ktorou ukáže, že je otvorená posúvať proces rozšírenia ďalej a dodal, že pri otváraní prístupových kapitol vzniká aj priestor pre Belehrad, aby si plnil svoje úlohy.
Vladimír Bilčík, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann

Vučičovi v tejto súvislosti odkázal, že Srbsko tiež musí vysielať tie správne signály. "Musíte nám pomôcť, aby sme vám vedeli pomôcť," opísal postoj, ktorý EÚ tlmočí Srbsku. V praxi to znamená, že srbská vláda musí robiť reformy v oblasti právneho štátu a ekonomiky, otvárať sa spoločnému európskemu prostrediu a tiež začať robiť európsku zahraničnú politiku.

Bilčík zároveň pochválil postoj Srbska v rámci dialógu Belehrad - Priština, lebo je už načase nájsť spôsob ako uzavrieť dohodu medzi oboma stranami v prospech budúcnosti oboch krajín.

Druhou veľkou témou ich rozhovoru bola podľa Bilčíka vnútorná srbská politika. EP sa dlhodobo angažuje v podpore demokracie a posilňovaní demokratických inštitúcií na Balkáne, rozvoja parlamentarizmu a politických strán. Bilčík pripomenul, že v Srbsku parlamentná opozícia bojkotovala posledné parlamentné voľby a je preto dôležité, aby túto situáciu riešil medzistranícky dialóg. Ten má na starosti Bilčík spolu so slovinskou europoslankyňou Tanjou Fajonovou a bývalými poslancami EP Eduardom Kukanom a Knutom Fleckensteinom.

"Máme teraz intenzívne kolá medzistraníckeho dialógu. Snažím sa pomôcť Srbsku priniesť zmenu pravidiel pre politickú súťaž a umožniť čo najväčšiemu počtu politických strán zúčastniť sa na ďalších voľbách, ktoré budú zrejme na budúci rok," uviedol Bilčík. Dodal, že cieľom je stabilizácia politického života a vytvorenie vhodného priestoru pre očakávané reformy.

"Srbsko má podstatné domáce úlohy. Musí ich začať realizovať, ale je dôležité, aby cítili, že v EÚ máme o nich záujem, že sme ich pripravení podporiť," odkázal Bilčík v závere rozhovoru.