Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Europoslanci žiadajú opatrenia proti šikanovaniu médií a aktivistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Uznesenie vyjadruje poľutovanie nad tým, že žiadny členský štát EÚ zatiaľ neprijal právne predpisy zamerané na zabezpečenie ochrany novinárov a aktivistov pred žalobami.

Brusel (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval na prijatie celoeurópskych opatrení proti právnym úkonom, ktorých cieľom je zastrašiť alebo umlčať médiá a kritikov.

Príslušné nelegislatívne uznesenie podporilo 444 poslancov, 48 bolo proti a 75 sa zdržalo hlasovania. Dokument navrhuje sériu opatrení zameraných voči tzv. strategickým žalobám proti verejnej účasti (SLAPP), ktorým často čelia novinári, mimovládne organizácie a iné subjekty občianskej spoločnosti.

Takéto žaloby sú podľa europoslancov často neopodstatnené a ich podkladom sú zveličené a nekorektné tvrdenia. Ich zámerom je zastrašiť a profesionálne zdiskreditovať osoby, voči ktorým sú namierené, s cieľom donútiť ich k mlčaniu prostredníctvom vydierania či súdneho konania.

Parlament sa obáva toho, že takéto šikanózne žaloby môžu mať negatívny vplyv na hodnoty EÚ, jej vnútorný trh a súdny systém. Spoločným prvkom týchto žalôb je nerovnováha síl a zdrojov medzi žalobcom a odporcom, čo oslabuje právo na spravodlivý súdny proces, uvádza sa v uznesení EP.

Poslancov obzvlášť znepokojuje financovanie takýchto žalôb zo štátnych rozpočtov a ich využívanie v kombinácii s ďalšími štátnymi opatreniami, ktoré sú namierené proti nezávislým médiám a občianskej spoločnosti.

Uznesenie vyjadruje poľutovanie nad tým, že žiadny členský štát EÚ zatiaľ neprijal právne predpisy zamerané na zabezpečenie ochrany novinárov a aktivistov pred takýmito žalobami. Parlament preto vyzval Európsku komisiu, aby v tejto oblasti predstavila balík legislatívnych a ďalších opatrení.

Európska komisia už 4. októbra spustila verejnú konzultáciu týkajúcu sa pripravovanej iniciatívy zameranej proti zneužívaniu žalôb voči novinárom či obhajcom práv. Komisia chce aj na jej základe v roku 2022 predstaviť celoeurópsky zákon o slobode médií s cieľom chrániť ich nezávislosť a pluralitu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)