Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Lídri politických skupín odobrili modernizáciu europarlamentu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V januári 2023 sa Konferencia predsedov EP zhodla na potrebe vnútorných reforiem.

Brusel 8. decembra (TASR) - Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) prijala vo štvrtok komplexný balík opatrení na modernizáciu tejto inštitúcie a posilnenie jej schopnosti konať. Uvádza sa to v tlačovej správe europarlamentu.

V januári 2023 sa Konferencia predsedov EP zhodla na potrebe vnútorných reforiem. Na návrh predsedníčky Roberty Metsolovej bola zriadená pracovná skupina pre parlamentnú reformu zložená zo zástupcov všetkých politických skupín.

Lídri politických skupín EP nakoniec na základe výsledkov práce tejto skupiny prijali komplexný a ucelený balík konkrétnych a realizovateľných reformných návrhov. Cieľom je zaviesť schválené zmeny ešte pred európskymi voľbami v júni 2024, aby z nich mohol profitovať už nový europarlament.

Schválená reforma by mala zefektívniť procesy v EP týkajúce sa tvorby legislatívy a rozpočtu, posilniť a zjednodušiť kontrolnú úlohu poslaneckého zboru a zvýšiť účinnosť parlamentnej diplomacie vo vzťahu k iným krajinám, vyplýva zo štvrtkovej správy europarlamentu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)