Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EP: O vedenie frakcie socialistov chce zabojovať García

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Vzrast vplyvu španielskych socialistických poslancov potvrdila aj šéfka slovenskej delegácie S&D v europarlamente Monika Beňová (Smer-SD).

Brusel 14. júna (TASR) - Španielsko môže získať post predsedu politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D). Informoval o tom v piatok spravodajský server politico.eu.

Vzrast vplyvu španielskych socialistických poslancov pre TASR potvrdila aj šéfka slovenskej delegácie S&D v europarlamente Monika Beňová (Smer-SD).

"Európa nás potrebuje viac ako kedykoľvek predtým," uviedol na margo európskych socialistov španielsky europoslanec Iratxe García. Práve on by sa podľa servera Politico mohol stať novým šéfom frakcie S&D a nahradiť v tejto funkcii Uda Bullmanna z Nemecka.

Beňová uviedla, že Bullmann sa netají plánmi pokračovať na čele frakcie; už ju s touto ponukou aj oslovil a má aj podporu nemeckej národnej delegácie. Priznala však, že výsledky tohtoročných eurovolieb jasne ukázali nárast politického vplyvu sociálnej demokracie v Španielsku a oslabenie tejto strany v Nemecku. Nemeckí socialistickí europoslanci prišli v EP takmer o polovicu mandátov.

García má podporu najväčšej delegácie v skupine S&D, teda španielskej. Ale ako skonštatovala Beňová, v EP platí, že "kým nie je niečo dohodnuté, nič nie je dohodnuté".

Druhá najväčšia politická frakcia, ktorá má 152 kresiel v 751-člennom parlamente, o svojom novom vedení rozhodne v utorok 18. júna.

"Chcem sociálnejšiu, zjednotenejšiu, feministickejšiu a ekologickejšiu Európu s väčším dôrazom na solidaritu. Chcem sa pohnúť vpred, pretože pokrok je jediným spôsobom, ako dosiahnuť slobodnejšiu, spravodlivejšiu a rovnoprávnejšiu spoločnosť," naznačil García priority svojho programu.

"Chcem feministickú, rôznorodú a demokratickú Európu, ktorá účinne bojuje proti platovým nerovnostiam medzi mužmi a ženami a rodovému násiliu, bráni naše sexuálne a reprodukčné práva, ako aj základné práva LGBTI komunity a iných skupín, ktoré sú diskriminované," odkázal García.

Eurosocialisti sú podľa neho aktuálne jedinou silou, ktorá môže vytvoriť pokrokovú a proeurópsku väčšinu, ktorá dokáže čeliť krajne pravicovým a národno-populistickým silám.

Beňová, ktorá už raz bola podpredsedníčkou frakcie S&D, priznala, že vplyv slovenskej delegácie v S&D sa stratou jedného poslaneckého mandátu zmenšil. Pripomenula, že platí systém takzvaná D'Hondtova bodová metóda na vypočítanie toho, koľko kresiel dostane každá politická strana na základe proporčného zastúpenia. Kreslá - aj v jednotlivých frakciách - sa prideľujú podľa počtu získaných hlasov.

"Keďže nám klesol počet poslancov, oproti predošlému volebnému obdobiu máme len troch, tak máme necelé štyri body. Budeme musieť veľmi dobre rozmýšľať ako s tými bodmi naložíme. Na niektoré posty, kde treba viac ako štyri body, sa samozrejme uchádzať nemôžeme, ale môžeme sa uchádzať o miesta, ako sú podpredsedovia výborov a frakcií," opísala situáciu Beňová. Rokovania vo vnútri skupiny podľa nej potrvajú do poslednej chvíle.


Spravodajca TASR Jaromír Novak