Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EP odsúdil represie a súdne procesy v Bielorusku, podporil opozíciu

Poslanci Európskeho parlamentu, v utorok 14. marca 2023 v Štrasburgu vo východnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Parlament prijal uznesenie, ktoré podporilo 557 poslancov, 25 hlasovalo proti a 40 sa hlasovania zdržalo.

Štrasburg 15. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyjadrili v stredu v Štrasburgu znepokojenie z pokračujúcich zásahov bieloruských úradov voči ľudskoprávnym aktivistom, vrátane uväznenia laureátov Nobelovej ceny a novinárov. Zároveň vyzvali na zavedenie ďalších sankcií voči Minsku, informuje spravodajca TASR.

Parlament prijal uznesenie, ktoré podporilo 557 poslancov, 25 hlasovalo proti a 40 sa hlasovania zdržalo. Poslanci v ňom odsúdili pokračujúce systematické represie bieloruského režimu voči obyvateľom tejto krajiny a opozícii, ktorých súčasťou sú aj neverejné politicky motivované procesy.

Zákonodarný zbor EÚ zároveň dôrazne odsúdil nedávne rozsudky s dlhoročnými trestami odňatia slobody pre novinára Andrzeja Poczobuta a laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého. Ostro kritizovali aj rozsudky vynesené v neprítomnosti voči exilovej opozičnej líderke Sviatlane Cichanovskej a ďalším členom Koordinačnej rady, ktorá sa usilovala o demokratickú transformáciu po zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku v roku 2020.

Tieto verdikty podľa EP poukazujú na snahy bieloruského režimu o potlačenie občianskej angažovanosti a nezávislých médií v krajine. Poslanci žiadajú, aby boli všetky nespravodlivo väznené osoby oslobodené a odškodnené.

Opätovne odsúdili aj nepriamu účasť Bieloruska na ruskej agresii proti Ukrajine.

EP v súvislosti s uvedenými skutočnosťami žiada prísne reštriktívne opatrenia voči Minsku, ktoré by okrem iného zahrnuli zaradenie výroby draselnej soli na sankčný zoznam EÚ. Predaj tejto komodity totiž slúži ako jeden z hlavných zdrojov príjmov bieloruského režimu.

Poslanci vyzvali EÚ a jej členské štáty, aby rozšírili a posilnili sankcie voči Bielorusku a aby na sankčný zoznam zaradili všetkých predstaviteľov zodpovedných za represie vrátane sudcov, prokurátorov a predstaviteľov orgánov presadzovania práva, väzenských a trestnoprávnych kolónií. Zároveň apelovali zaistenie riadneho uplatňovania schválených sankcií.

Uznesenie EP tiež požaduje komplexné vyšetrenie zločinov spáchaných Lukašenkovým režimom a vyzýva krajiny EÚ, aby pripravovali súdne konania proti bieloruským činiteľom.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)