Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EP požaduje zavedenie alternatív namiesto testov na zvieratách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa uznesenia EP musia byť vedci, výskumní pracovníci a technici vyškolení na používanie pokročilých a alternatínych modelov testovania.

Brusel/Štrasburg 16. septembra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval EÚ, aby čo najrýchlejšie prešla na systém výskumu, ktorý nepoužíva zvieratá na testovanie rôznych výrobkov.

Za uznesenie s názvom "O plánoch a opatreniach na urýchlenie prechodu na inovácie bez použitia zvierat na výskum, regulačné testovanie a vzdelávanie" zahlasovalo 667 poslancov a štyria boli proti.

Europoslanci požadujú celoeurópsky akčný plán s ambicióznymi a dosiahnuteľnými cieľmi, ako aj lehoty na postupné ukončenie používania zvierat pri výskume a testovaní. Podľa nich treba takéto testy obmedziť a nahradiť inými, ihneď ako to bude možné bez zníženia úrovne ochrany ľudského zdravia a životného prostredia.

Zákonodarcovia požadujú, aby bolo k dispozícii dostatočné strednodobé a dlhodobé financovanie s cieľom zabezpečiť rýchly vývoj, validáciu a zavedenie alternatívnych testovacích metód, a to aj prostredníctvom zvýšeného financovania v rámci programu Horizont Európa. Podľa uznesenia EP musia byť vedci, výskumní pracovníci a technici vyškolení na používanie pokročilých a alternatínych modelov testovania.

Parlament uznal, že predchádzajúce testy na zvieratách prispeli k pokroku v oblasti výskumu a medicíny, ako aj k vývoju bezpečných očkovacích látok vrátane vakcín proti ochoreniu COVID-19. Poslanci si tiež uvedomujú, že stále existujú výskumy niektorých chorôb, pri ktorých sú testy na zvieratách stále potrebné. Zdôraznili však, že je pri takýchto pokusoch potrebné minimalizovať bolesť, strach a utrpenie zvierať a zaistiť im dobré životné podmienky.

Platné pravidlá EÚ obmedzujú testovanie na zvieratách na oblasť výskumu a stanovujú minimálne požiadavky na umiestnenie a starostlivosť o zvieratá. Testovanie hotových kozmetických výrobkov na zvieratách je v EÚ zakázané od roku 2004 a na kozmetické prísady od roku 2009.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)