Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prvou ženou na čele frakcie socialistov bude Španielka I. Garcíová

Európsky parlament, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Garcíová sa stane prvou ženou, ktorá v europarlamente povedie politickú skupinu s veľkým vplyvom na schvaľovanie európskej legislatívy.

Brusel 17. júna (TASR) - Španielska poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Iratxe Garcíová sa v utorok (18.6) stane novou predsedníčkou Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov v EP (S&D). Doterajší šéf druhej najvplyvnejšej frakcie v europarlamente, Nemec Udo Bullmann, v pondelok oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie a nebude opätovne kandidovať.

Garcíová sa stane prvou ženou, ktorá v europarlamente povedie politickú skupinu s veľkým vplyvom na schvaľovanie európskej legislatívy. Doteraz mali ženu na čele frakcie (spolu s ďalším poslancom) len Zelení / Európska slobodná aliancia (EFA). Nemecká europoslankyňa Ska Kellerová zostane aj v novom zložení EP spolupredsedkyňou Zelených, štvrtej najvplyvnejšej frakcie.

Bullmann, ktorý je členom EP nepretržite 20 rokov, šéfoval frakcii S&D od roku 2018, keď nastúpil do funkcie po svojom talianskom predchodcovi Giannim Pittelovi.

Garcíová bude do svojej funkcie oficiálne uvedená v utorok.

Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že Garcíová, ktorá ťaží z úspechu španielskych socialistov v májových eurovoľbách, vyzvala k vytvoreniu "solidárnejšej, sociálnejšej, feministickejšej a ekologickejšej Európy".

Iratxe Garcíová (44) je pôvodným povolaním sociálna asistentka a členkou EP je od roku 2004. Je blízkou spolupracovníčkou šéfa španielskej vlády Pedra Sáncheza a v europarlamente je od roku 2017 šéfkou delegácie Sánchezovej Španielskej socialistickej a robotníckej strany (PSOE).

Doposiaľ bola šéfkou Výboru pre práva žien a rovnosť pohlaví (FEMM) a členkou Výboru pre regionálny rozvoj (REGI).

V marci 2017 na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu Garcíová požiadala, aby bol poľský poslanec z radov extrémnej pravice Janusz Korwin-Mikke potrestaný za mizogýnne vyhlásenia na adresu ženskej práce. Ten v pléne EP vyhlásil, že "ženy zarábajú menej ako muži, pretože sú menšie, slabšie a menej inteligentné".



spravodajca TASR Jaromír Novak