Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EP rozhodol o odobratí imunity ďalším katalánskym politikom

Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Puigdemont a bývalí ministri jeho vlády - Clara Ponsatíová a Toni Comín - čelia v Španielsku obvineniam v spojitosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Brusel 9. marca (TASR) - Európsky parlament v utorok oznámil, že rozhodol o odobratí parlamentnej imunity bývalému katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi a ďalším dvom katalánskym politikom. Informoval o tom spravodajský server Euronews.

Rozhodnutie EP umožní Španielsku žiadať o vydanie týchto troch poslancov EP na trestné stíhanie. Puigdemont a bývalí ministri jeho vlády - Clara Ponsatíová a Toni Comín - čelia v Španielsku obvineniam v spojitosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017.

EP o vydaní europoslancov rozhodoval v pondelok večer v tajnom hlasovaní. Puigdemont, Ponsatíová a Comín boli v roku 2019 zvolení za poslancov EP, čo znamená, že získali imunitu pred trestným stíhaním.

Comín žije, podobne ako Puigdemont, v Belgicku a bol naňho vydaný európsky zatykač. Ponsatíová sa usadila v Škótsku a čelí tam žiadosti o vydanie do Španielska. Súdy v Belgicku, Nemecku aj Británii doteraz zamietli všetky žiadosti Madridu o ich vydanie.

Rozhodnutie o vydaní trojice politikov musia najskôr prijať belgické a britské súdy, píše na svojej webovej stránke denník El País.

Madrid už vlani požiadal europarlament, aby tejto trojici katalánskych politikov odobral ich imunitu. Celá procedúra sa však oddialila pre koronakrízu.