Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Europarlament sa dohodol na smernici o raňajkách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Nové pravidlá budú bojovať predovšetkým proti dovozu falšovaného medu z krajín mimo EÚ.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 11. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v stredu večer dohodli na revízii takzvanej "smernice o raňajkách", ktorej cieľom je pomôcť spotrebiteľom prijímať informované rozhodnutia o produktoch ako med, ovocné šťavy, džemy či marmelády. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Parlament odobril predbežnú politickú dohodu s členskými štátmi (Rada EÚ) o aktualizovaných pravidlách zloženia, názvu, označovania a prezentácie určitých "raňajkových" potravín. Za smernicu hlasovalo 603 poslancov, deväť bolo proti a desať sa zdržalo hlasovania.

Nové pravidlá budú bojovať predovšetkým proti dovozu falšovaného medu z krajín mimo EÚ prostredníctvom povinného a jasne viditeľného označovania krajiny pôvodu a spustia proces vytvorenia systému dohľadateľnosti pôvodu medu. Jasnejšie sa bude označovať aj obsah cukru v ovocných šťavách, ako aj minimálny obsah ovocia v džemoch a marmeládach.

Spravodajca pre túto oblasť, rakúsky europoslanec Alexander Bernhuber v správe pre médiá uviedol, že EP urobil dôležitý krok v označovaní pôvodu potravín a prijal prísne opatrenia na boj proti podvodom s medom.

"Krajina pôvodu musí byť na označení medových zmesí jasne uvedená. Okrem toho boli stanovené vyššie štandardy kvality a zistila sa potreba systému EÚ na dohľadateľnosť pôvodu medu. Tieto iniciatívy zabezpečia lepšiu informovanosť spotrebiteľov a lepšiu ochranu pred falšovaným medom tak včelárov, ako aj spotrebiteľov," vysvetlil Bernhuber.

Smernicu musí ešte oficiálne prijať aj Rada EÚ. Legislatíva nadobudne účinnosť 20 dní po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské krajiny začnú uplatňovať nové pravidlá dva roky po nadobudnutí účinnosti smernice.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)