Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EP si minútou ticha uctil obete potopenej lode a zrážky vlakov

Na archívnej snímke predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéfka EP zároveň upozornila, že platnosť čiernomorskej obilnej iniciatívy medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú vlani v júli pomohli sprostredkovať Turecko a OSN, by mohla vypršať na budúci týždeň.

Štrasburg 13. marca (TASR) - Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová otvorila v pondelok večer marcové plenárne zasadnutie europarlamentu v Štrasburgu minútou ticha na pamiatku utečencov, ktorí zahynuli na mori, a obetí havárie vlaku v Grécku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Metsolová europoslancom pripomenula, že v posledných týždňoch prišli o život v Stredozemnom mori desiatky utečencov – koncom februára sa pri brehoch talianskej Kalábrie utopilo najmenej 58 ľudí vrátane 20 detí. Predsedníčka EP preto vyzvala všetky zainteresované strany, aby splnili požiadavky zákonodarného zboru EÚ a riešili otázku prevádzačstva a nelegálneho prekračovania hraníc Únie po mori.

V súvislosti s vlakovým nešťastím pri gréckom meste Larisa, pri ktorom začiatkom marca zahynulo 57 ľudí a desiatky osôb utrpeli zranenia, Metsolová uviedla, že europarlament smúti s gréckym ľudom a rodinami obetí. Vyhlásila, že EÚ je pripravená pomôcť Grécku podľa potreby.

Šéfka EP zároveň upozornila, že platnosť čiernomorskej obilnej iniciatívy medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú vlani v júli pomohli sprostredkovať Turecko a OSN, by mohla vypršať na budúci týždeň. Podľa jej slov táto iniciatíva umožnila miliónom ľudí na svete prístup k potravinám a základným zásobám pochádzajúcim z Ukrajiny.

"Európsky parlament žiada, aby bola táto iniciatíva čo najskôr obnovená, lebo situácia je naliehavá a vážna," uviedla Metsolová počas otvorenia plenárky europarlamentu.