Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EP: Socialisti odmietli návrh liberálov na vyslovenie nedôvery EK

Na archívnej snímke pohľad na Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Šéfka skupiny S&D, ktorá je druhou najsilnejšou frakciou v EP, španielska europoslankyňa Iratxe Garcíová avizovala, že socialisti budú návrh trojice liberálnych poslancov bojkotovať.

Brusel 7. júna (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) nie sú jednotní v podpore návrhu na vyslovenie nedôvery Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyenovej. Proti iniciatíve troch liberálnych poslancov z frakcie Obnovme Európu (RE) sa postavila politická frakcia socialistov a demokratov v EP (S&D), informoval v utorok týždenník Politico.

Holandská liberálna europoslankyňa Sophie in't Veldová, europoslanec Guy Verhofstadt a podpredseda frakcie RE Luis Garicano v pondelok navrhli, aby bol počas tohotýždňovej plenárky v Štrasburgu poslancom predložený na hlasovanie návrh na vyslovenie nedôvery Von der Leyenovej.

Reagovali tak na skutočnosť, že eurokomisia minulý týždeň odobrila poľský plán obnovy a odolnosti v hodnote 35,4 miliardy eur v podobe grantov a pôžičiek. Stalo sa tak napriek tomu, že Varšava doteraz nesplnila požiadavky Európskej únie na nápravu sporných opatrení oslabujúcich právny štát. S týmto krokom nesúhlasili ani niektorí členovia eurokomisie.

Šéfka skupiny S&D, ktorá je druhou najsilnejšou frakciou v EP, španielska europoslankyňa Iratxe Garcíová avizovala, že socialisti budú návrh trojice liberálnych poslancov bojkotovať. Iniciátori musia pritom získať podpisy aspoň desatiny poslancov zákonodarného zboru EÚ, čiže najmenej 70 poslancov, ak chcú svoj návrh vôbec presadiť na hlasovanie v pléne.

"Toto je iniciatíva troch jednotlivých poslancov europarlamentu a myslím si, že je to prinajmenšom nezodpovedné. Hovoríme, že po 100 dňoch vojny na Ukrajine je našou najväčšou silou naša jednota a teraz chcú niektorí europoslanci robiť rozruch a zamerať sa proti komisii," uviedla šéfka S&D v rozhovore pre Politico.

Garcíová zdôraznila, že europoslanci "usilovne pracujú" na ochrane zásad právneho štátu v Poľsku a všade v EÚ a trvajú na tom, že kým členské krajiny nesplnia potrebné podmienky, nedostanú ani jedno euro.

"Predsedníčka eurokomisie sa zaviazala, že peniaze (Poľsku) nebudú vyplatené, kým sa neuskutočnia reformy. Budeme dávať pozor, aby dodržala svoje slová," odkázala šéfka socialistov v EP.

Von der Leyenová minulý týždeň v stredu tvrdila, že schválenie poľského plánu obnovy a odolnosti je spojené s jasnými záväzkami Poľska v oblasti nezávislosti súdnictva a podmienkami, ktoré bude potrebné splniť pred reálnym poskytnutím financií.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Šéfka eurokomisie sa však v tomto prípade nestretla s pochopením ani v kolégiu komisárov, ktorému predsedá. Politico upozornil, že päť eurokomisárov, vrátane troch podpredsedov exekutívy EÚ, vyjadrilo obavy, že schválenie plánu obnovy umožní Poľsku naďalej podkopávať zásady právneho štátu.

Medzi kritikov tohto kroku patrí aj výkonný podpredseda EK Frans Timmermans, ktorý mal v predošlej eurokomisii na starosti ochranu právneho štátu, výkonná podpredsedníčka Margrethe Vestagerová, podpredsedníčka Věra Jourová, eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders a eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Pätica nespokojných eurokomisárov Von der Leyenovú upozornila, že podmienky, ktorá má poľská strana zakotvené vo svojom pláne obnovy ani zďaleka neznamenajú zrušenie opatrení podkopávajúcich nezávislosť poľského súdnictva a porušujúcich európske právo.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)