Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EP: Turecko musí okamžite prestať s nelegálnym výskumom v Stredomorí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Europoslanci vyzývajú členské štáty EÚ a Turecko, aby podporili politický dialóg v Líbyi a aby dodržiavali zbrojné embargo uvalené Bezpečnostnou radou OSN.

Brusel 17. septembra (TASR) - Európsky parlament (EP) prijal vo štvrtok uznesenie, v ktorom vyzýva Turecko, aby prestalo s nelegálnym výskumom a s ďalšími činnosťami, ktoré sa týkajú ťažby nerastných surovín vo východnej časti Stredozemného mora. Europoslanci zároveň vyjadrili solidaritu s Gréckom a Cyprom.

Za prijatie uznesenia hlasovalo 601 poslancov, 57 boli proti a 36 sa zdržali hlasovania.

V uznesení europoslanci vyslovili obavy nad napätou situáciou a nad možnou vojenskou eskaláciou medzi členskými štátmi EÚ Gréckom a Cyprom a kandidátom na členstvo v Únii Tureckom.

Europoslanci vyzývajú Turecko, aby prestalo s prieskumom ložísk ropy a zemného plynu v Stredomorí, s narúšaním gréckeho vzdušného priestoru a teritoriálnych vôd Grécka a Cypru a aby tiež ukončilo "nacionalistickú rétoriku vojnového štvania".

EP uvítal, že Turecko 12. septembra stiahlo jednu výskumnú loď zo spornej oblasti, avšak krajinu naďalej vyzýva, aby zo Stredomoria stiahla aj svoje vojenské sily a deeskalovala tak napätie medzi spomínanou trojicou krajín.

Europoslanci vyzývajú členské štáty EÚ a Turecko, aby podporili politický dialóg v Líbyi a aby dodržiavali zbrojné embargo uvalené Bezpečnostnou radou OSN. Zároveň odsúdili negatívny vplyv tureckej zahraničnej politiky a ďalších činností na stabilitu tohto regiónu vrátane Sýrie.

Podľa EP sa spoločné riešenie môže dosiahnuť len prostredníctvom dialógu, diplomacie a vyjednávania, pričom europarlament nevylúčil možnosť uvalenia sankcií.