Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

EP volá po sankciách proti ruským predstaviteľom za Memorial

Demonštrant drží plagát s nápisom "Ruky preč od Memorialu, sloboda pre politických väzňov" pred ruským najvyšším súdom v Moskve 14. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Prípadom Memorialu, ktorý vybudoval rozsiahly archív zločinov Sovietskeho zväzu, sa v súčasnosti zaoberá ruský Najvyšší súd.

Štrasburg 16. decembra (TASR) - Európsky parlament vyzval vo štvrtok Európsku úniu na uvalenie sankcií proti ruským predstaviteľom zodpovedným za právne kroky voči ľudskoprávnej organizácii Memorial, ktorá údajne porušila ruský zákon o činnosti zahraničných agentov. Informovala o tom agentúra AFP.

Prípadom Memorialu, ktorý vybudoval rozsiahly archív zločinov Sovietskeho zväzu, sa v súčasnosti zaoberá ruský Najvyšší súd.

Europarlament vyzval ruské úrady, aby zastavili právne kroky voči Memorialu a organizácii umožnili pokračovať vo svojej činnosti bez štátnych zásahov.

Súdny proces proti Memorialu sa začal 25. novembra. Aktivisti požiadali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby proti procesu zasiahol. On to však odmietol s tým, že Memorial obhajoval "teroristické a extrémistické organizácie".

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012. V súlade s ním sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 rozšírili platnosť predmetného zákona na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.