Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

EP vyzval Britániu na citlivú registráciu občanov EÚ po brexite

Guy Verhofstadt, archívna snímka Foto: TASR/AP

Poslanci britskej strane odporúčajú, aby všetci občania EÚ mali prístup k aplikačnému systému vrátane skenovania osobných dokladov bez potreby odosielať cestovné pasy poštou.

Brusel 1. mája (TASR) - Riadiaca skupina Európskeho parlamentu (EP) pre brexit zaslala v pondelok otvorený list novému britskému ministrovi vnútra Sajidovi Javidovi, v ktorom vyjadrila obavy europarlamentu v súvislosti s online systémom pre podávanie žiadostí o registráciu, ktorý sa po brexite bude týkať okolo 3,5 milióna občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve.

Riadiaca skupina pre brexit, ako aj poslanci z piatich výborov EP zodpovedných za práva občanov sa pred týždňom (24.4.) stretli v tejto súvislosti so zástupcami britského ministerstva vnútra.

V liste pre nového ministra vnútra Javida europoslanci navrhli, aby britská vláda venovala osobitnú pozornosť zraniteľným skupinám európskych občanov. Odporučili, aby sa občania EÚ mohli zaregistrovať aj v "papierovej podobe" a aby po celej krajine bola vytvorená sieť kontaktných miest, kde budú naskenované pasy Európanov v bezpečnom prostredí.

Poslanci britskej strane odporúčajú, aby všetci občania EÚ mali prístup k aplikačnému systému vrátane skenovania osobných dokladov bez potreby odosielať cestovné pasy poštou. Mala by tiež existovať možnosť zaregistrovať členov jednej rodiny na jednom formulári.

Koordinátor EP pre brexit Guy Verhofstadt v správe pre médiá spresnil, že europoslanci predložili návrhy na "účinnú, flexibilnú, včasnú a citlivú registráciu občanov EÚ v Spojenom kráľovstve".

"Je dôležité, aby proces registrácie bol pre žiadateľov bez finančných nákladov. Je neprijateľné, aby občania, s ktorými brexit nikto nekonzultoval, museli uhrádzať poplatky za zaistenie svojich vlastných práv," vysvetlil Verhofstadt. Dodal, že pre Európsky parlament zostáva prioritou zabezpečiť, aby občania Spojeného kráľovstva v EÚ a občania EÚ v Spojenom kráľovstve mohli aj po brexite naďalej viesť svoj každodenný život.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)