Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EP vyzval EÚ, aby uznali Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Európsky parlament odsúdil nedávny zásah proti slobode prejavu a zatváreniu novín a médií, ktoré nie sú politicky v súlade s režimom Nicolása Madura.

Brusel 21. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli vyzvali členské štáty (Rada EÚ), aby jednoznačne uznali Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. Poslanci zároveň privítali nedávne rozšírenie sankcií EÚ.

V uznesení, za ktoré zahlasovalo 391 poslancov, 114 bolo proti a 177 sa zdržalo hlasovania, sa uvádza, že EP neuznáva legitimitu ani zákonnosť "podvodného Národného zhromaždenia" zriadeného 5. januára 2021 na základe "nedemokratických volieb". Europoslanci vyzvali Radu EÚ (zasadnutie na úrovni ministrov) a tiež členské štáty EÚ, aby uznali ústavné pokračovanie Venezuelského národného zhromaždenia z roku 2015 a legitímnosť dočasného prezidenta Venezuely Juana Guaidóa.

Europarlament upozornil, že jediným riešením viacrozmernej venezuelskej krízy, ktorá má dopad na celý región, je politická, mierová a demokratická cesta, ktorá bude zaistená prostredníctvom dôveryhodných, inkluzívnych, slobodných, spravodlivých a transparentných prezidentských, parlamentných, regionálnych a miestnych volieb.

Poslanci pri tejto príležitosti vyzvali na bezpodmienečné a okamžité prepustenie viac ako 350 politických väzňov a opätovne zdôraznili, že vo Venezuele musí byť zaručené dodržiavanie a ochrana ľudských práv.

Parlament odsúdil nedávny zásah proti slobode prejavu a zatváreniu novín a médií, ktoré nie sú politicky v súlade s režimom Nicolása Madura. Európski zákonodarcovia privítali nedávne rozšírenie cielených sankcií EÚ proti 11 jednotlivcom, ktoré nepoškodzujú venezuelské obyvateľstvo.


Spravodajca TASR Jaromír Novak