Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Weber privítal Orbánovo víťazstvo, Verhofstadt hovorí o dobe temna

Na snímke vľavo maďarský premiér Viktor Orbán
a vpravo Manfred Weber, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Jedenásti maďarskí europoslanci zo strany Fidesz sú členmi frakcie EĽS v europarlamente.

Brusel 9. apríla (TASR) - Nemecký europoslanec a šéf európskych ľudovcov (EĽS), najsilnejšej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP), Manfred Weber v pondelok zablahoželal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách. V inom, oveľa kritickejšom duchu sa vyjadril belgický europoslanec Guy Verhofstadt, šéf frakcie liberálov a demokratov (ALDE).

"Blahoželám Viktorovi Orbánovi a jeho strane Fidesz-MPSZ k ich jasnému víťazstvu v parlamentných voľbách v Maďarsku," uviedol Weber na svojom účte na Twitteri. Dodal, že sa teší na pokračovanie spolupráce pri hľadaní spoločných riešení výziev, pred ktorými stojí Európa.

Jedenásti maďarskí europoslanci zo strany Fidesz sú členmi frakcie EĽS v europarlamente.

Bývalý belgický premiér Verhofstadt, ktorý v EP šéfuje frakcii ALDE, však toto politické spojenectvo skritizoval. Na svojej stránke na Facebooku v nedeľu večer poukázal na skutočnosť, že prejavy nenávisti, ktoré sprevádzali Orbánovu predvolebnú kampaň, sú prijímané a "legitimizované" Európskou ľudovou stranou.

"Kampaň, v ktorej bohatí Židia boli obvinení zo všetkých problémov na svete, znovu zafungovala. Vedie to k najtemnejšej ére, akú kedy Európa poznala. Je obzvlášť znepokojujúce, že Orbánove prejavy nenávisti sú akceptované a legitimizované politickej rodinou EĽS. Maďarsko a Európa si zaslúžia viac," uviedol Verhofstadt.

Podľa jeho slov však existuje alternatíva pre Maďarsko, a tou sú mladí ľudia ako tí z politického hnutia Momentum, na ktorých pochode sa v nedeľu osobne zúčastnil. "Títo ľudia chcú, aby Maďarsko zohrávalo konštruktívnu úlohu v Európe. Maďarsko má ešte nádej!" odkázal Verhofstadt.

spravodajca TASR Jaromír Novak