Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EP žiada krajiny EÚ o uvalenie zbrojného embarga na Rijád

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 325 poslancov, jeden bol proti a 19 sa zdržalo hlasovania, odsudzuje mučenie a vraždu Chášukdžího.

Brusel/Štrasburg 25. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval členské krajiny EÚ, aby sa zjednotili a uvalili zbrojné embargo na Saudskú Arábiu, ktorá je obviňovaná z usmrtenia novinára Džamála Chášukdžího.

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 325 poslancov, jeden bol proti a 19 sa zdržalo hlasovania, odsudzuje mučenie a vraždu Chášukdžího, ku ktorej malo dôjsť 2. októbra v priestoroch saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Poslanci v ňom zároveň vyzvali na nestranné, medzinárodné vyšetrovanie tejto udalosti a postavenie zodpovedných osôb pred súd.

V texte uznesenia sa uvádza, že k vražde zrejme nedošlo bez vedomia saudského korunného princa Muhammada bin Salmána.

V súvislosti s brutálnou vraždou uznesenie pripomenulo predchádzajúcu výzvu Európskeho parlamentu adresovanú všetkým vládam členských krajín EÚ, aby sa zhodli na spoločnej pozícii uvalenia zbrojného embarga na Saudskú Arábiu. S rovnakým apelom prišiel EP už 4. októbra v súvislosti s angažovaním sa Rijádu v občianskej vojne v Jemene.

Europoslanci vyzvali šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú a členské štáty Únie, aby boli pripravené uvaliť cielené sankcie, vrátane zmrazenia majetku a pozastavenia vydávania víz konkrétnym osobám zo Saudskej Arábie, len čo sa podarí vyšetriť udalosti v Istanbule.

Parlament vyzval členské štáty EÚ, aby na ďalšom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve (5. novembra) predstavili iniciatívu, ktorá by sa zaoberala otázkou členstva krajín v Bezpečnostnej rade OSN, ktoré nedodržujú ľudské práva, čo je aj prípad Saudskej Arábie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak