Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EP žiada postaviť pred súd bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Uznesenie EP vyjadruje ľútosť nad tým, že uložené ekonomické sankcie EÚ mali na Lukašenkov režim iba čiastočný vplyv.

Brusel/Štrasburg 7, októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyjadril solidaritu s členskými krajinami EÚ postihnutými bieloruskými hybridnými útokmi a vyzval, aby bol režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka postavený pred súd.

V uznesení, za ktoré vo štvrtok hlasovalo 506 europoslancov, 29 bolo proti a 139 sa zdržalo, EP vyjadril silnú solidaritu s Litvou, Lotyšskom a Poľskom, ako aj s ďalšími krajinami EÚ, na ktoré sa nedávno zamerali pokusy bieloruského režimu nasmerovať značný počet migrantov a utečencov k vonkajším hraniciam EÚ. Ide o stovky migrantov, ktorí boli zadržaní pri pokuse o nelegálny prechod na územie EÚ, pričom známe sú aj prípady úmrtí migrantov.

Europoslanci zdôraznili, že nelegálne prechody migrantov do EÚ, ktoré sú riadené bieloruskými štátmi orgánmi a zároveň sprevádzané dezinformačnou kampaňou, sú formou hybridnej vojny zameranej na zastrašovanie a destabilizáciu EÚ.

Zákonodarcovia ďalej uviedli, že inštitúcie EÚ aj členské štáty sa musia naliehavo vyrovnať s "viacrozmernou" krízou na bieloruských hraniciach, aby pomohli migrantom, ktorí tam zostali zablokovaní a poskytli im potrebnú podporu.

EP v prijatom uznesení zdôraznil, že je potrebné zvážiť predloženie prípadu Bieloruska Medzinárodnému súdnemu dvoru v súvislosti so zločinmi spáchanými v masovom meradle voči občanom krajiny režimom nelegitímneho diktátora Aleksandra Lukašenka. Malo by to byť možné na základe porušení Chicagského dohovoru, Montrealského dohovoru a Dohovoru OSN proti mučeniu, ktorých sa dopustil súčasný bieloruský režim.

Europoslanci opakovane odsúdili "represie, mučenie a zlé zaobchádzanie s mierumilovným bieloruským ľudom", ku ktorým dochádza aj viac ako rok po vlaňajších protestoch po augustových prezidentských voľbách.

Uznesenie EP vyjadruje ľútosť nad tým, že uložené ekonomické sankcie EÚ mali na Lukašenkov režim iba čiastočný vplyv. Poslanci preto vyzvali krajiny EÚ, aby ešte viac posilnili cielené ekonomické sankcie so zameraním na kľúčové bieloruské odvetvia a urýchlene pokročili s piatym balíkom sankcií voči bieloruským jednotlivcom a právnym subjektom zapojeným do represií voči vlastnému ľudu.

Poslanci rovnako vyzvali na jednoznačnú podporu bieloruskej demokratickej opozície pri organizovaní slobodných a spravodlivých volieb pod medzinárodným dohľadom. Odsúdili aj pokračujúcu podporu Lukašenkovým brutálnym zásahom voči bieloruskému ľudu zo strany Ruska a jeho zapájanie sa do hybridnej vojny proti EÚ.