Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EP zriadil výbor na preskúmanie udeľovania licencií pre pesticídy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európska komisia vlani v novembri predĺžila o ďalších päť rokov platnosť licencie pre tento herbicíd, ktorý podľa niektorých vedeckých štúdií môže mať karcinogénne účinky.

Brusel/Štrasburg 6. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili v utorok vznik osobitného výboru na preskúmanie povoľovacieho postupu EÚ pre pesticídy. Ide o reakciu na obavy vyvolané rizikom, ktoré pre zdravie spoločnosti predstavuje herbicíd glyfosát.

Osobitný výbor bude mať 30 členov (zloženie sa spresní vo štvrtok) a mal by fungovať deväť mesiacov od svojho prvého zasadnutia v marci tohto roka. Na konci svojho pôsobenia vypracuje a predloží na hlasovanie v pléne EP konečnú správu o faktických zisteniach a odporúčaniach v súvislosti s používaním glyfosátu.

Európska komisia vlani v novembri predĺžila o ďalších päť rokov platnosť licencie pre tento herbicíd, ktorý podľa niektorých vedeckých štúdií môže mať karcinogénne účinky.

Osobitný výbor má zhodnotiť schvaľovací postup pre pesticídy v EÚ, potenciálne zlyhania pri ich vedeckom hodnotení a schvaľovaní, úlohu Európskej komisie pri obnove licencie na glyfosát a možné konflikty záujmov v schvaľovacom postupe, ako aj úlohu agentúr EÚ v rámci tohto procesu. Snahou výboru je zistiť, či sa nadnárodná spoločnosť Monsanto, ktorá stojí za výrobou glyfosátu, pokúsila ovplyvniť nezávislý vedecký výskum, a teda aj legislatívu EÚ.

Podpredsedníčka politickej skupiny socialistov a demokratov (S&D) pre udržateľnosť Kathleen Van Bremptová v tejto súvislosti upozornila, že časť europoslancov má vážne obavy z potenciálne škodlivého vplyvu glyfosátu na ľudské zdravie.

"Chceme vedieť, čo stálo za obnovením licencie. Osobitný výbor pre pesticídy bude analyzovať, či pozitívne správy o glyfosáte vypracované Európskou agentúrou pre bezpečnosť potravín a Európskou chemickou agentúrou boli ovplyvnené jej výrobcom," zdôraznila Van Bremptová v správe pre médiá.

Spravodajca TASR Jaromír Novak