Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Epidémia koronavírusu v Nórsku je podľa vlády už pod kontrolou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Nórska vláda oznámila, že tzv. reprodukčné číslo - a síce priemerný počet osôb, ktoré nakazí jeden infikovaný - kleslo z pôvodných 2,5 na 0,7 percenta.

Oslo 7. apríla (TASR) - Nórska vláda v pondelok informovala, že epidémia koronavírusu je už v krajine "pod kontrolu". Zároveň je však podľa nej ešte priskoro na to, aby sa dalo povedať, kedy budú zrušené obmedzenia zavedené v snahe zastaviť šírenie vírusu, píše agentúra AFP.

Nórska vláda oznámila, že tzv. reprodukčné číslo - a síce priemerný počet osôb, ktoré nakazí jeden infikovaný - kleslo z pôvodných 2,5 na 0,7 percenta. K takémuto poklesu došlo od polovice marca, keď v krajine zaviedli ochranné opatrenia, vrátane zákazu športových a kultúrnych podujatí či zatvorenia vzdelávacích inštitúcií.

"To znamená, že sme dostali infekciu šírenia koronavírusu pod kontrolu," povedal novinárom nórsky minister zdravotníctva Bent Höie. Ďalej však uviedol, že je ešte stále potrebné ponechať v platnosti nariadenia, ktoré šírenie koronavírusu spomaľujú. "Tieto opatrenia nás priviedli k tomu, že máme solídne navrch. V tom musíme zotrvať," dodal.

Riaditeľka Nórskeho úradu verejného zdravotníctva (NIPH) Camilla Stoltenbergová však uviedla, že existujú isté pochybnosti o presnosti uvedeného reprodukčného čísla. Zároveň pripustila, že za posledné týždne v tomto smere naozaj došlo k pozitívnemu vývoju.

Nórska premiérka Erna Solbergová oznámila ešte 12. marca zavedenie "najprísnejších a najnepríjemnejších opatrení", aké kedy Nórsko zažilo počas "obdobia mieru". V krajine sa v súlade s týmito obmedzeniami zatvorili bary, plavárne, telocvične, kaderníctva, masážne salóny a tetovacie štúdiá.

Otvorené mohli v Nórsku naďalej zostať reštaurácie, avšak bez možnosti servírovania prostredníctvom tzv. švédskych stolov. Museli pritom tiež zabezpečiť, že ich zákazníci budú od seba udržiavať minimálne metrovú vzdialenosť. Každý, kto sa do Nórska vrátil zo zahraničia, zároveň musel v súlade s prijatými opatreniami absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu.

V Nórsku sú naďalej povolené aj prechádzky či rekreačný beh a otvorená je väčšina obchodov.

V tejto severskej krajine v pondelok evidovali dovedna 5755 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 59 úmrtí.