Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Epidémia sa spomaľuje, uviedol český vicepremiér Hamáček

Na archívnej snímke Jan Hamáček. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z dôvodu šírenia koronavírusu platia v ČR už týždeň prísne opatrenia.

Praha 8. marca (TASR) - Epidémia nového koronavírusu sa podľa českého vicepremiéra Jana Hamáčka začína v krajine spomaľovať a zdá sa, že opatrenia fungujú. Zatiaľ však podľa neho nie je vyhrané, keďže počet hospitalizovaných začne klesať najskôr po siedmich až desiatich dňoch - po poklese novo diagnostikovaných osôb.

Hamáček to oznámil v pondelok na tlačovej konferencii sociálnych demokratov, píše portál Novinky.cz.

"Viem, že je to otravné, ale príslušné opatrenia fungujú. Epidémia sa spomaľuje, vyhrané však nie je. Aj keby sa trend obrátil a čísla novo nakazených začali klesať, tak oneskorenie, kým začnú klesať počty hospitalizovaných, je sedem až desať dní," povedal Hamáček - český vicepremiér, minister vnútra a predseda strany ČSSD.

To podľa neho znamená, že zdravotníkov čaká v nemocniciach minimálne ešte jeden ťažký týždeň. "Jednotky intenzívnej starostlivosti sú takmer plné," doplnil Hamáček.

Práve plné nemocnice sú jedným z najväčších problémov, ktoré sa spájajú s epidémiou. S koronavírusom v nich leží necelých 8000 ľudí, vo vážnom stave je 1728 osôb. V českých nemocniciach tak postupne ubúdajú lôžka a chýba aj personál.

Podľa šéfa českej diplomacie Tomáša Petříčka sa tak už teraz schyľuje k prevozu pacientov do zahraničia.

"Chceme využiť ponuku Poľska na prevoz pacientov z Pardubického kraja," uviedol. Na možný prevoz do Nemecka sa následne chystá šesť pacientov s koronavírusom z Libereckého kraja.

Z dôvodu šírenia koronavírusu platia v ČR už týždeň prísne opatrenia. Obmedzené je cestovanie medzi okresmi, zatvorené sú školy a škôlky. Otvorených zostalo len minimum obchodov a služieb, platia aj prísne pravidlá v súvislosti s nosením respirátorov a rúšok.