Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

C. Müllerová: Situáciu v Maďarsku ohrozuje nekontrolovaná migrácia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po polnoci z utorka na stredu sa pokúsila takmer stovka utečencov ilegálne vstúpiť na maďarské územie pri srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke.

Budapešť 6. augusta (TASR) - Priaznivú epidemiologickú situáciu v Maďarsku ohrozuje nekontrolovaná migrácia, povedala vo štvrtok na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa jej slov po jarnom zmiernení migračného tlaku v súčasnosti opäť stúpa počet pokusov migrantov o ilegálny vstup na územie Maďarska cez srbsko-maďarské hranice.

Potvrdil to na spoločnej tlačovej konferencii aj zástupca šéfa maďarskej polície Zsolt Halmosi, ktorý zdôraznil, že maďarsko-srbský úsek hraníc je jedinou vonkajšou hranicou Európskej únie, ktorý je pod veľkým migračným tlakom.

V Maďarsku je epidemiologická situácia veľmi dobrá, výrazným spôsobom ju však ohrozuje nekontrolovaná migrácia, zdôraznila Müllerová.

Polícia oznámila, že posilní ochranu tohto hraničného úseku, pričom sa sústredí aj na zabránenie budovaniu tunelov pod hraničnými zábranami a nasadí na sledovanie pohybu migrantov aj drony.

Po polnoci z utorka na stredu sa pokúsila takmer stovka utečencov ilegálne vstúpiť na maďarské územie pri srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke. Zhromaždili sa na srbskej strane v lese pri hraničných zábranách. Polícia ich odhalila termovíznymi kamerami.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach