Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan telefonoval s Macronom o vojne na Ukrajine a zlepšení vzťahov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, má v Čiernom mori námornú hranicu s Ukrajinou a Ruskom, pričom si udržiava dobré vzťahy s oboma krajinami.

Ankara/Paríž 5. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a najvyšší francúzsky predstaviteľ Emmanuel Macron spolu vo štvrtok telefonovali ohľadom vojny na Ukrajine a hovorili tiež o krokoch na zlepšenie vzťahov Ankary a Paríža. Oznámila to kancelária tureckého prezidenta s tým, že Erdogan Macronovi tiež zagratuloval k nedávnemu volebnému víťazstvu. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AFP.

"Prezident Erdogan, ktorý uviedol, že Turecko robí všetko pre to, aby cestou diplomacie ukončilo vojnu na Ukrajine, vyhlásil, že je dôležité podporovať proces rokovaní (medzi Moskvou a Kyjevom)," uviedla turecká prezidentská kancelária.

Išlo o prvý kontakt medzi Macronom a Erdoganom od 24. apríla, keď Macron v druhom kole prezidentských volieb porazil líderku krajnej pravice Marine Le Penovú a zaistil si znovuzvolenie, pripomína AFP. Erdogan označil minulý týždeň porážku Le Penovej za "víťazstvo".

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, má v Čiernom mori námornú hranicu s Ukrajinou a Ruskom, pričom si udržiava dobré vzťahy s oboma krajinami. Ankara sa preto usiluje fungovať ako mediátor pri riešení ozbrojeného konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou. Po tom, čo sa v Istanbule konali rokovania ministrov zahraničných vecí a mierových vyjednávačov oboch strán, chce Turecko hostiť aj stretnutie lídrov Ruska a Ukrajiny.

Vzťahy Ankary s jej spojencami v NATO sú napäté pre viacero sporných záležitostí, akými sú napríklad nákup ruského protiraketového systému S-400 Tureckom či odlišný postoj ku konfliktom v Sýrii, Líbyi či v Náhornom Karabachu, konštatuje Reuters.

Napätie medzi Erdoganom a Macronom eskalovalo v roku 2020, keď líder Turecka obvinil šéfa Elyzejského paláca z antiislamskej agendy po tom, čo Paríž tvrdo zakročil voči islamskému extrémizmu po sérii útokov na svojom území.

V posledných mesiacoch sa však napätie medzi Erdoganom a Macronom zmiernilo po tom, čo sa dohodli, že budú pracovať na zlepšení vzájomných vzťahoch.