Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Erdogan a Putin hovorili o zlepšovaní vzťahov i vojne na Ukrajine

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovorí počas tlačovej konferencie po summite Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretli lídri Únie a 17 nečlenských štátov na Pražskom hrade, v Prahe 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Obaja lídri hovorili okrem zlepšovania bilaterálnych vzťahov aj o najnovšom vývoji na Ukrajine, ktorú Rusko vo februári vojensky napadlo.

Istanbul 7. októbra (TASR) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom zopakoval, že Ankara je ochotná podieľať sa na mierovom riešení vojny na Ukrajine. Oznámila to v piatok Erdoganova kancelária, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Obaja lídri hovorili okrem zlepšovania bilaterálnych vzťahov aj o najnovšom vývoji na Ukrajine, ktorú Rusko vo februári vojensky napadlo. Turecko, člen NATO, udržiava blízke vzťahy s oboma krajinami a počas vojny sa snaží o vyváženosť týchto vzťahov. Odmieta západné sankcie voči Moskve, ale kritizuje ruskú inváziu a dodáva Kyjevu vojenskú techniku, napríklad drony.

Ankara tiež spolu s OSN sprostredkovala v júli dohodu o odblokovaní vývozu ukrajinských obilnín z čiernomorských prístavov, čo je jediný významný diplomatický pokrok pri snahách riešiť sedemmesačný vojenský konflikt.

Vzťahy Ankary s Moskvou sú pritom zložité, keďže obe krajiny úzko spolupracujú v oblasti energetických dodávok, majú však rozpory ohľadom Sýrie, Líbye či Azerbajdžanu.